top of page
Jonas Bruyneel 5 (c) Hannes Bruyneel.jpeg

OVER

Jonas Bruyneel (1989) is auteur, performer en muzikant. Hij publiceert regelmatig in literaire tijdschriften als Deus Ex Machina, en Het Liegend Konijn.


Begin 2015 debuteerde hij met de verhalenbundel Voorbij het licht. Die bundel werd in 2016 bekroond met de zilveren medaille van de Prijs Letterkunde Proza (Provincie West-Vlaanderen).


In februari 2019 verscheen zijn historische roman Vijd bij Uitgeverij Lannoo, gevolgd door een lezingreeks in België en Nederland in samenwerking met muzikanten Klaas Tomme en Hadewych Van den Eynde.


Met Boonyi, een performanceduo met Hans Depelchin, en met Duikbootdansje, een voorstelling over de twintigjarige verjaardag van de dood van zijn zus, staat Bruyneel als podiumdichter op de planken.

Tussen 2017 en 2019 was hij Letterzetter van de stad Kortrijk, een hedendaagse invulling van het stadsdichterschap. Bruyneel was curator van Memento Woordfestival en Literair Festival Zuidwesterzinnen.

Sinds 2019 werkt Jonas Bruyneel samen met beeldend kunstenaar Pieter jan Martyn. Hij schreef de novelle Symbols of democracy bij de gelijknamige tentoonstelling in Bruthaus Gallery en maakte met Hannes Bruyneel de kortfilm The 12th Monkey voor Frank Taal Galerie Rotterdam.

In 2020 schreef Bruyneel de muziektheatervoorstelling Veduta voor het baroktrio Aquil’AlterA en contratenor Pieter De Praetere. Daarvoor werkte hij samen met componisten Mirek Coutigny en Kris De Baerdemacker.

In 2022 verscheen bij Uitgeverij Poëziecentrum Bruyneels poëziedebuut broedland


Als muzikant bij momoyo, Vincent Coomans en WolfeWolfe toert hij door België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

bottom of page