top of page

Jonas Bruyneel (1989) is auteur, muzikant, performer en producer.

Jonas Bruyneel

Begin 2015 debuteerde hij met de verhalenbundel Voorbij het licht. Die bundel werd bekroond met de zilveren medaille van de Prijs Letterkunde Proza (Provincie West-Vlaanderen).


In februari 2019 verscheen zijn historische roman Vijd bij Uitgeverij Lannoo, gevolgd door een lezingreeks in België en Nederland in samenwerking met muzikanten Klaas Tomme en Hadewych Van den Eynde.


Met Boonyi, een performanceduo met auteur Hans Depelchin, en met Duikbootdansje, een voorstelling over de twintigjarige verjaardag van de dood van zijn zus, stond Bruyneel als performer op de planken.

Tussen 2017 en 2019 was hij Letterzetter van de stad Kortrijk, een hedendaagse invulling van het stadsdichterschap. Bruyneel was curator van Memento Woordfestival en Literair Festival Zuidwesterzinnen.

Sinds 2019 werkt Jonas Bruyneel samen met beeldend kunstenaar Pieter jan Martyn. Hij schreef de novelle Symbols of democracy bij de gelijknamige tentoonstelling in Bruthaus Gallery en maakte met Hannes Bruyneel de kortfilm The 12th Monkey voor Frank Taal Galerie Rotterdam.

In 2020 schreef Bruyneel de muziektheatervoorstelling Veduta voor het baroktrio Aquil’AlterA en contratenor Pieter De Praetere. Daarvoor werkte hij samen met componisten Mirek Coutigny en Kris De Baerdemacker.

In 2022 verscheen bij Uitgeverij Poëziecentrum Bruyneels poëziedebuut broedland. In samenwerking met muzikanten Esther Coorevits en Juno Kerstens zette hij een aantal van de gedichten op muziek.

 

In 2024 volgde de tweede bundel Mulhacén. Samen met regisseur Bart De Wildeman en muzikanten Klaas Tomme en Esther Coorevits maakte hij een theatervoorstelling bij de bundel, waarmee ze door België en Nederland trokken.


Als muzikant en producer is Bruyneel actief bij Vincent Coomans, Philemon en WolfeWolfe. Met momoyo, zijn persoonlijke muziekproject, bracht hij de albums momoyo (2020) en Gaps in time (2022) uit bij Starman Records en toerde hij door België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast vormt hij samen met Esther Coorevits en Renaud Debruyne het instrumentale trio Foutloos.

438716702_933885725403187_6432892641351813376_n.jpg
bottom of page